Distributie Antenne Systeem

Een Distributie Antenne Systeem, kortweg DAS, is een indoor antenne netwerk waarmee dekking in een gebouw sterk kan worden verbeterd.
DAS is een aparte infrastructuur die specifiek bedoeld is voor het verspreiden van RF-signalen door een gebouw. Een DAS-systeem verspreidt 2G-, 3G- en 4G-signalen van alle Nederlandse operators, maar kan ook zorgen voor de verspreiding van signalen voor portofonie, paging of IOT (Internet Of Things). Op die manier is het in elk gebouw mogelijk om een optimaal signaal te verzekeren voor de aanwezige communicatie-apparatuur. DAS oplossingen kunnen worden geïnstalleerd in bijna elke infrastructuur inclusief sport arena's en stadions, ziekenhuizen, campus omgevingen, vliegvelden, tunnels, hoogbouw, standaard kantoorgebouwen en maritieme toepassingen in bijvoorbeeld schepen of luxe jachten.

 

Een DAS maakt gebruik van het draadloze serviceprovider signaal van een lokaal basisstation om het signaal binnen te krijgen door middel van een repeater of een eigen BTS inkoppeling.

Het signaal wordt doorgegeven naar de antennes die strategisch geplaatst zijn in het hele gebouw.

 

Een DAS-netwerk kan worden ontworpen ter ondersteuning van de draadloze serviceprovider frequenties en technieken (2G / 3G / 4G), openbare veiligheid en rampenbestrijding (C2000) eisen en WLAN toepassingen zoals WiFi, asset tracking, RFID en domotica.

- Passief DAS

- Actief DAS

- Hybride DAS